Propozycja projektu:
Jesteś już w posiadaniu ziaren grzyba kefirowego. Dziękujemy za chęć uczestnictwa w naszym przedsięwzięciu.
Dla wsparcia Twojej przesyłamy instrukcje obchodzenia się z grzybem.
by uzyskać kefir należy:
- zalać porcję grzyba szklanką mleka
- od czasu do czasu przemieszać plastikową/ceramiczną/drewnianą łyżeczką
- po 24 godzinach przelać gotowy napój kefirowy przez plastikowe sitko
- przepłukać ziarna grzyba na sitku pod bieżącą zimną wodą
- zalać ponownie mlekiem
uwagi:
- cykl trwa 24 godziny
- optymalne warunki do produkcji kefiru to temperatura pokojowa, (20-25 stopni °C)
- w razie utrudnień w opiekowaniu się grzybem można go przechować w wodzie, najlepiej w lodówce 2-3 dni
- zalecane jest nie używanie metalu (łyżki, nakrętki, sitka itp.). nie zostało potwierdzone to, że „grzybek umrze” natomiast kefir może mieć gorszy, metaliczny smak. Prowadzimy dalsze badania w tym temacie.